Zomer & herfst

Het is nog volop zomer, toch lijkt het af en toe al herfst. Bomen laten door de droogte hun bladeren al vroeg vallen, maar gelukkig hebben regenwolken hun intrede weer gedaan. Ik hou van de herfst met zijn prachtige kleuren en wisselende weerstypen. Ik heb dan ook met veel plezier een nieuw herfstrooster gemaakt met thema's die passen bij dit seizoen. Voor meer informatie zie de Agenda. Intussen wens ik je wel nog veel mooi weer met af en toe een fijne regenbui voor plant en dier.

Herfsttak

Rust roest (niet)

De zomer laat zich gelden, de zon schijnt ongenadig, het tempo ligt laag. Een knieblessure dwingt me rust te houden en dat is met de hitte van deze dagen geen probleem. Het hoofd maalt echter door en is alweer druk bezig met nieuwe projecten: cursus, workshops, aanpassing van de website (nieuwe werken & hoe maak ik een Engelstalige schaduwsite?). De onrust sluipt in mijn lijf en stilzitten blijkt lastiger naarmate de plannen vorderen. Binnenkort wordt de agenda gevuld met het nieuwe cursus-/workshoprooster, maar nu eerst weer even met het been omhoog. Fijne zomer allemaal!

Kiekeboe-(randje)

Bloesem

Afgelopen week heb ik een aantal workshops verzorgd met als onderwerp "bloesem". Bloesem schilderen vraagt variatie in penseelvoering door het ruwe van de stam, het fijne van de takjes en de teerheid van de bloesemblaadjes. Zoals altijd is het leuke van een workshop, dat je met een aantal mensen bezig bent met hetzelfde onderwerp. Eenzelfde onderwerp levert namelijk minstens zoveel verschillende werken op als er mensen aanwezig zijn. Ieder deelnemer heeft zijn/haar eigen handschrift en dat maakt zo'n workshop spannend, interessant en inspirerend. Niet alleen ieder mens is anders, ook elke groep is anders. De ene groep begint vol enthousiasme met het maken van verschillende composities, terwijl een andere groep juist meer gericht is op het onderzoeken van de mogelijkheden van de inkt, compositie en uitwerking. Variatie bleek dan ook het sleutelwoord: variatie in penseelvoering, benadering, deelnemers, groepen en uitwerking.

Workshop-Bloesem

Japan

Al zeker 13 jaar ben ik bezig mij te bekwamen in het schilderen van sumi-e. De eerste kennismaking met deze techniek vond plaats hier in Nederland onder leiding van Japanse docente Kumi Kuwamura, een lieve en attente vrouw met een groot hart. Nu, zoveel jaren later, heb ik voor het eerst kennisgemaakt met het land van herkomst: Japan. Dat is een ervaring geworden om nooit te vergeten. Zoveel mooie dingen gezien, zo lekker gegeten, zoveel inspiratie gevonden en zoveel bijzondere ontmoetingen gehad. De gastvrijheid waarmee we op diverse plaatsen ontvangen werden was overweldigend en vormde voor mij het hoogtepunt van deze reis. We waren helaas net iets te vroeg voor de grote bloesembloei, maar gelukkig toonde een enkele boom zich bereid om de eerste bloesem te laten geuren en kleuren. Voldoende inspiratie voor een nieuw cursusseizoen.

Japan maart 2018

Kumikai expositie geopend

Afgelopen zaterdag werd alweer de derde expositie van sumi-e groep Kumikai officieel geopend en wel op heel bijzondere wijze. Na een korte introductie van de groep door ons medelid Jolanthe Toxopeus werd het woord gegeven aan Henk Wijma (grafisch ontwerper en af en toe workshopdocent sumi-e bij Kumikai). Hij besloot het woord te laten voor wat het is en de tentoonstelling te openen met een bijzondere en toepasselijke ceremonie. Op een lange rol papier mocht iedere aanwezige een symbool, paraaf of tekening aanbrengen met inkt en penseel. Dat leverde een gevarieerde verzameling kunstwerkjes op en een levendig begin van de expositie. De tentoonstelling loopt nog t/m 24 mei in Sassembourg te Sassenheim.

Opening

Aug 2018
May 2018
Apr 2018
Mar 2018
Feb 2018
Nov 2017
Oct 2017
Jun 2017
May 2017
Apr 2017
Mar 2017
Jan 2017
Sep 2016
Aug 2016