Japan

Al zeker 13 jaar ben ik bezig mij te bekwamen in het schilderen van sumi-e. De eerste kennismaking met deze techniek vond plaats hier in Nederland onder leiding van Japanse docente Kumi Kuwamura, een lieve en attente vrouw met een groot hart. Nu, zoveel jaren later, heb ik voor het eerst kennisgemaakt met het land van herkomst: Japan. Dat is een ervaring geworden om nooit te vergeten. Zoveel mooie dingen gezien, zo lekker gegeten, zoveel inspiratie gevonden en zoveel bijzondere ontmoetingen gehad. De gastvrijheid waarmee we op diverse plaatsen ontvangen werden was overweldigend en vormde voor mij het hoogtepunt van deze reis. We waren helaas net iets te vroeg voor de grote bloesembloei, maar gelukkig toonde een enkele boom zich bereid om de eerste bloesem te laten geuren en kleuren. Voldoende inspiratie voor een nieuw cursusseizoen.

Japan maart 2018

Kumikai expositie geopend

Afgelopen zaterdag werd alweer de derde expositie van sumi-e groep Kumikai officieel geopend en wel op heel bijzondere wijze. Na een korte introductie van de groep door ons medelid Jolanthe Toxopeus werd het woord gegeven aan Henk Wijma (grafisch ontwerper en af en toe workshopdocent sumi-e bij Kumikai). Hij besloot het woord te laten voor wat het is en de tentoonstelling te openen met een bijzondere en toepasselijke ceremonie. Op een lange rol papier mocht iedere aanwezige een symbool, paraaf of tekening aanbrengen met inkt en penseel. Dat leverde een gevarieerde verzameling kunstwerkjes op en een levendig begin van de expositie. De tentoonstelling loopt nog t/m 24 mei in Sassembourg te Sassenheim.

Opening

Workshop Draken

Nog even een korte terugblik op de workshop "Draken". Die leverde even zoveel kunstzinnige als eigenwijze draken op als er deelnemers waren. Elke deelnemer heeft zijn/haar eigen handschrift en elke tekening en draak dus zijn eigen karakter. Dat maakt een workshop iedere keer weer verrassend en inspirerend.

Workshop "Draken"

Jaar van de Hond

Het jaar van de Hond is vandaag van start gegaan. Hierop vooruitlopend had mijn nieuwjaarskaart al een bijzondere hond als onderwerp: Hachikō. Een Japanse hond die jarenlang elke middag trouw zijn baas opwachtte bij het treinstation in Shibuya (Tokyo) als deze thuiskwam na een dag werken. Na het plotselinge overlijden van de man heeft Hachikō dit nog ruim 9 jaar dagelijks gedaan tot zijn eigen dood in 1935. Deze geschiedenis is een aantal keer verfilmd met als bekendste versie de Amerikaanse met Richard Gere in de hoofdrol. Al met al een inspirerend verhaal dat ook geleid heeft naar een mooie haiku, die een perfecte aanvulling was op mijn tekening en eigenlijk voor zichzelf spreekt.

Hachiko (72) Haiku Hachiko


EXPOSITIE SUMI-E & NIHON-GA

Keuzes maken: welke tekeningen gebruik ik, welke wijze van inlijsten pas ik toe, met passe-partout of zonder enz., enz., enz. …, maar het resultaat mag er zijn en de eerste reacties zijn goed: de tweede expositie van Kumikai is een feit. Kumikai is de naam van een groep beoefenaars van sumi-e. De naam betekent "gezelschap rond Kumi" en is gekozen ter nagedachtenis aan onze Japanse docente Kumi Kuwamura. Ik maak vrijwel vanaf het begin deel uit van deze groep en dat is bijzonder fijn. We komen wekelijks bij elkaar om te schilderen, we leren van elkaar, we inspireren elkaar en houden zo het sumi-e vuurtje brandend. Het mooie van deze tentoonstelling is, dat er zoveel verschillende werken hangen. Hoewel we in dezelfde techniek werken, heeft eenieder toch duidelijk zijn/haar eigen handschrift en dat blijft boeiend om te zien. Naast sumi-e (inkt op rijstpapier) hangt er ook nihon-ga. Dit is eveneens een Japanse schildertechniek waarbij gewerkt wordt met natuurlijke pigmenten op speciaal geprepareerd papier. Deze expositie is zeker een bezoekje waard en als je gaat kijk dan in elke gang, om elke hoek en op elke verdieping, want het werk hangt overal.

Kumikai - Volkshuis


Apr 2018
Mar 2018
Feb 2018
Nov 2017
Oct 2017
Jun 2017
May 2017
Apr 2017
Mar 2017
Jan 2017
Sep 2016
Aug 2016