Workshop Draken

Nog even een korte terugblik op de workshop "Draken". Die leverde even zoveel kunstzinnige als eigenwijze draken op als er deelnemers waren. Elke deelnemer heeft zijn/haar eigen handschrift en elke tekening en draak dus zijn eigen karakter. Dat maakt een workshop iedere keer weer verrassend en inspirerend.

Workshop "Draken"

Jaar van de Hond

Het jaar van de Hond is vandaag van start gegaan. Hierop vooruitlopend had mijn nieuwjaarskaart al een bijzondere hond als onderwerp: Hachikō. Een Japanse hond die jarenlang elke middag trouw zijn baas opwachtte bij het treinstation in Shibuya (Tokyo) als deze thuiskwam na een dag werken. Na het plotselinge overlijden van de man heeft Hachikō dit nog ruim 9 jaar dagelijks gedaan tot zijn eigen dood in 1935. Deze geschiedenis is een aantal keer verfilmd met als bekendste versie de Amerikaanse met Richard Gere in de hoofdrol. Al met al een inspirerend verhaal dat ook geleid heeft naar een mooie haiku, die een perfecte aanvulling was op mijn tekening en eigenlijk voor zichzelf spreekt.

Hachiko (72) Haiku Hachiko


EXPOSITIE SUMI-E & NIHON-GA

Keuzes maken: welke tekeningen gebruik ik, welke wijze van inlijsten pas ik toe, met passe-partout of zonder enz., enz., enz. …, maar het resultaat mag er zijn en de eerste reacties zijn goed: de tweede expositie van Kumikai is een feit. Kumikai is de naam van een groep beoefenaars van sumi-e. De naam betekent "gezelschap rond Kumi" en is gekozen ter nagedachtenis aan onze Japanse docente Kumi Kuwamura. Ik maak vrijwel vanaf het begin deel uit van deze groep en dat is bijzonder fijn. We komen wekelijks bij elkaar om te schilderen, we leren van elkaar, we inspireren elkaar en houden zo het sumi-e vuurtje brandend. Het mooie van deze tentoonstelling is, dat er zoveel verschillende werken hangen. Hoewel we in dezelfde techniek werken, heeft eenieder toch duidelijk zijn/haar eigen handschrift en dat blijft boeiend om te zien. Naast sumi-e (inkt op rijstpapier) hangt er ook nihon-ga. Dit is eveneens een Japanse schildertechniek waarbij gewerkt wordt met natuurlijke pigmenten op speciaal geprepareerd papier. Deze expositie is zeker een bezoekje waard en als je gaat kijk dan in elke gang, om elke hoek en op elke verdieping, want het werk hangt overal.

Kumikai - Volkshuis


Chrysanten

De chrysant: in Japan uitgeroepen tot nationaal symbool en en één van de vier "vrienden" van sumi-e, d.w.z. één van vier belangrijke schilderonderwerpen in sumi-e. In Nederland passend bij de herfst en daarmee een prima onderwerp voor een sumi-e les in dit jaargetijde. Een mooie bloem, maar niet eenvoudig vast te leggen, zo liet een van de cursisten beeldend weten. Geduld en doorzettingsvermogen werden na twee uur "zwoegen" wel beloond met mooie resultaten.

Chrysant-webblog


Schetsen en sumi-e

Vandaag heb ik voor het eerst in lange tijd weer eens gewoon lekker zitten schetsen en terwijl ik met schetspapier en potlood in de weer was, realiseerde ik me hoeveel ik geleerd heb van sumi-e. Voorheen verloor ik me altijd in allerlei minuscule details, raakte het overzicht kwijt en was eigenlijk nooit tevreden, omdat er altijd wel een lijntje verkeerd stond. De tekeningen werden ook kleiner en kleiner en zo zette ik mezelf helemaal vast. Hoe leuk ik tekenen ook vond, het was toch meer een voortdurend gevecht met mezelf. Het werd tijd voor iets anders, groter, vrijer … Op zoek naar die vrijheid viel mijn oog op een cursus sumi-e, die gegeven werd bij K&O in Leiden o.l.v. Japanse docente Kumi Kuwamura. Wat een openbaring! Ja, ook deze techniek vraagt aandacht en concentratie, maar niet elk lijntje hoeft te kloppen. Sterker nog, hoe meer lijntjes, hoe meer vertroebeling. Het gaat erom de essentie van je onderwerp te pakken en daarvoor zijn die schetsen wel weer handig. Hoe vertrouwder je bent met je onderwerp, hoe makkelijker het is de essentie te vinden. Schetsen leert je kijken, de basis van alle kunst.

Vogels-29-06-2017


Mar 2018
Feb 2018
Nov 2017
Oct 2017
Jun 2017
May 2017
Apr 2017
Mar 2017
Jan 2017
Sep 2016
Aug 2016