Bloesem

Afgelopen week heb ik een aantal workshops verzorgd met als onderwerp "bloesem". Bloesem schilderen vraagt variatie in penseelvoering door het ruwe van de stam, het fijne van de takjes en de teerheid van de bloesemblaadjes. Zoals altijd is het leuke van een workshop, dat je met een aantal mensen bezig bent met hetzelfde onderwerp. Eenzelfde onderwerp levert namelijk minstens zoveel verschillende werken op als er mensen aanwezig zijn. Ieder deelnemer heeft zijn/haar eigen handschrift en dat maakt zo'n workshop spannend, interessant en inspirerend. Niet alleen ieder mens is anders, ook elke groep is anders. De ene groep begint vol enthousiasme met het maken van verschillende composities, terwijl een andere groep juist meer gericht is op het onderzoeken van de mogelijkheden van de inkt, compositie en uitwerking. Variatie bleek dan ook het sleutelwoord: variatie in penseelvoering, benadering, deelnemers, groepen en uitwerking.

Workshop-Bloesem

Japan

Al zeker 13 jaar ben ik bezig mij te bekwamen in het schilderen van sumi-e. De eerste kennismaking met deze techniek vond plaats hier in Nederland onder leiding van Japanse docente Kumi Kuwamura, een lieve en attente vrouw met een groot hart. Nu, zoveel jaren later, heb ik voor het eerst kennisgemaakt met het land van herkomst: Japan. Dat is een ervaring geworden om nooit te vergeten. Zoveel mooie dingen gezien, zo lekker gegeten, zoveel inspiratie gevonden en zoveel bijzondere ontmoetingen gehad. De gastvrijheid waarmee we op diverse plaatsen ontvangen werden was overweldigend en vormde voor mij het hoogtepunt van deze reis. We waren helaas net iets te vroeg voor de grote bloesembloei, maar gelukkig toonde een enkele boom zich bereid om de eerste bloesem te laten geuren en kleuren. Voldoende inspiratie voor een nieuw cursusseizoen.

Japan maart 2018

Kumikai expositie geopend

Afgelopen zaterdag werd alweer de derde expositie van sumi-e groep Kumikai officieel geopend en wel op heel bijzondere wijze. Na een korte introductie van de groep door ons medelid Jolanthe Toxopeus werd het woord gegeven aan Henk Wijma (grafisch ontwerper en af en toe workshopdocent sumi-e bij Kumikai). Hij besloot het woord te laten voor wat het is en de tentoonstelling te openen met een bijzondere en toepasselijke ceremonie. Op een lange rol papier mocht iedere aanwezige een symbool, paraaf of tekening aanbrengen met inkt en penseel. Dat leverde een gevarieerde verzameling kunstwerkjes op en een levendig begin van de expositie. De tentoonstelling loopt nog t/m 24 mei in Sassembourg te Sassenheim.

Opening

Workshop Draken

Nog even een korte terugblik op de workshop "Draken". Die leverde even zoveel kunstzinnige als eigenwijze draken op als er deelnemers waren. Elke deelnemer heeft zijn/haar eigen handschrift en elke tekening en draak dus zijn eigen karakter. Dat maakt een workshop iedere keer weer verrassend en inspirerend.

Workshop "Draken"

Jaar van de Hond

Het jaar van de Hond is vandaag van start gegaan. Hierop vooruitlopend had mijn nieuwjaarskaart al een bijzondere hond als onderwerp: Hachikō. Een Japanse hond die jarenlang elke middag trouw zijn baas opwachtte bij het treinstation in Shibuya (Tokyo) als deze thuiskwam na een dag werken. Na het plotselinge overlijden van de man heeft Hachikō dit nog ruim 9 jaar dagelijks gedaan tot zijn eigen dood in 1935. Deze geschiedenis is een aantal keer verfilmd met als bekendste versie de Amerikaanse met Richard Gere in de hoofdrol. Al met al een inspirerend verhaal dat ook geleid heeft naar een mooie haiku, die een perfecte aanvulling was op mijn tekening en eigenlijk voor zichzelf spreekt.

Hachiko (72) Haiku Hachiko